Црква св. Николе - Гњилане

gnjilane crkva1

Године 1861. на темељима старије, омање цркве у центру Гњилана, саграђена је велика црква Св. Николе. Она је више пута страдала у пожарима, а једном је изгорела до темеља. Последњи пут је обновљена 1983. године. Данас се у њој чува лепа збирка икона, књига и црквених сасуда.

Црква св. Николе у Гњилану данас је Саборна црква и стециште Срба из косовског Поморавља. Након 1999. године у Гњилану је остало десетак српских породица, а Срби из околнних гњиланских села окупљају се углавном у порти гњиланске цркве.

На спољашним и унутрашњим зидовима цркве видна су оштећења проузрокована од бројних детонација и земљотреса који су се догодили након 1999. године. Гњиланској цркви локална албанска власт искључила је струју, па је тако црква без струје била све до ове (2013.) године.

Марта месеца 2004. године покушано је паљење цркве св. Николе, а не дуго затим забележени су још неки насртаји молотовљевим коктелима.

2102. године донацијама Владе Косова уређено је црквено двориште.


Први подаци који се односе на постојање насељеног места на подручју Гњилана се појављују већ у првој половини XIV века и то у доба владавине цара Стефана Душана, који је и посетио Ружицу (како се у то време звало Гњилане) негде око 1351. године и прешао преко чувеног Маскетаровог моста на реци Добруши, у центру града, и тако занавек обележио историју овог српског места. У то време (XIV век), у близини Гњилана, у утврђењу Прилепац, рођен је кнез Лазар Хребељановић, који се 1389. године, у боју на Косову, супротставио исламском надирању. Много касније, након српско-турског рата u 19. веку, Гилане (како су га тада звали) је припало Турској. У то време настала је и чувена песма која најбоље одсликава расположење српског народа у то време и која гласи: "Ој Гилане пуста варош, зар за тебе нема радост, дође Србин па се врати, а Гилане још да пати." Гњиланци су, најзад, 1912. године дочекали дуго жељену слободу, када су се и последње турске трупе повукле из овог града.

Прочитано 18106 times
Морате бити пријављени за писање коментара
Sample Image
 
Ви сте овде: Почетак