петак, 18 март 2016 23:05

ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА У ГЊИЛАНСКОМ АРХИЈЕРЕЈСКОМ НАМЕСНИШТВУ

liturgija predjeosvecenih darova

У дане Великог поста, периоду када су и храмовне молитве и службе усрдније, чешће и дуже, односно када је цео молитвени поредак у специјалном режиму, служи се и Литургија Пређеосвећених Дарова. Ова служба је уствари вечерња служба са елементима Литургије. Циљ њеног установљења састоји се у томе да се верни не лише могућности причешћа Телом и Крвљу Христовом у обичне дане Великог поста, када се по Типику потпуна Литургија не служи. Наиме на претходној литургији Светог Јована или Василија даровисе освећују, да би се на овој служби верни само причестили њима.

1У току поста ова служба се упражњава средом и петком.
Литургија Пређеосвећених Дарова води порекло из првих времена хришћанства, али се претпоставља да је њену коначну редакцију дао свети Григорије Велики, папа Римски, звани Двојеслов, који је живео у шестом веку.
У гњиланском намесништву редовна је пракса служења ове службе. Целокупно свештенство намесништвасе заједно са верним народом сабира у храмове, сваког наредног пута у различитом,како би сви верници и храмови били обухваћени њоме. У петак, 18. марта, Литургија Пређеосвећених Дарова је служена у саборном храму Светог Николаја чудотворца у Гњилану. Служио је протојереј Аранђел Денић парох кормињански уз саслужење ђакона Александра Марковића. Већина присутних верника се причестило, претходно се исповедавши.
Следећа литургија ће се служити у Великом Ропотову 23. марта.

3

Додато: петак, 18 март 2016 23:17
Морате бити пријављени за писање коментара
Sample Image
 
Ви сте овде: Почетак Беседе и духовне поуке Нетрулежне мошти јеромонаха грчког манастира Агатон, старца Висариона Вести ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА У ГЊИЛАНСКОМ АРХИЈЕРЕЈСКОМ НАМЕСНИШТВУ