субота, 21 септембар 2013 22:50

СКРИВЕНА СВЕТИЊА

crkvaumakresu

У атару села Стража, на 4-5. километру од села Станишор према Макрешу, на месту где увелико ниче албанско викенд насеље, скреће се ка храму посвећеном Преносу моштију Светог Николаја Мирликијског. Од тог места, које, наравно, није обележено никаквим знаком или путоказом, да се у близини налази једна православна српска светиња, узаним, недавно насипаним, шумским путем, на километар ипо, стиже се до ове црквице окружене шумом, помало сакривене у подножју брда. У народу је ова црква позната као „Стари Свети Никола“. Претпоставља се да је тај назив добила у поређењу са гњиланском црквом Светог Николе, која је поред ове једини храм у околини посвећен овом светитељу, и који је по времену своје изградње млађи у односу на ову цркву.

У историји овог храма разликују се два периода: старији, када је и сам храм изграђен, и савремен, када је на остацима, односно темељима, старог храма подигнут нови. То се може уочити на његовим зидовима, где се јасно разликују стари и нови зид. О старијем периоду не зна се довољно. Познато је то, да је црква страдала и била срушена, да су од ње остали само темељи, које је прекрила земља, и да је на тај начин била предата забораву, а, вероватно и неко предање, у коме је запамћено име храма.

Међутим, Бог не оставља сакривеним своје светиње, те је и сам начин откривања остатака цркве помало чудесан. Благочестиви човек, Благоје Јовановић (1904 – 1994.), житељ овог краја, по казивању сада већ покојне његове супруге у сну је имао виђење о овој цркви. Наиме, он је сањао место где су, затрпани слојем земље, стајали темељи цркве. Он, иако је био слабог вида, сам је кренуо са откопавањем, а касније и са обновом, односно градњом. 90-их година прошлог века, уз благослов и свесрдно залагање тадашњег пароха, оца Предрага Ђокића, кренуло се са обновом, у којој су учествовали многи мештани околних места. Надограђени су зидови од камена, направљени сводови, кров, урађен, чак, и потпорни зид око цркве. Касније, 2003. године, средствима Координационог центра измалтерисана је унутрашњост храма. Сада је ово једнобродна црква са припратом и наосом. Нажалост, у омаленом олтару нема светог престола, а и на самом иконостасу нема икона, а има и малих проблема са влагом. Али то је, ето, остављено садашњим генерацијама, да оне дају прилог обнови ове светиње. Поред храма је и један гроб. То је гроб овог Благоја – „покретача обнављања овог храма“, како стоји написано на његовом надгробном споменику, који је је по сопственој жељи сахрањен на овом месту.

Иако знање о постојању овог храма, или о месту његовог налажења није широко распрострањено међу житељима Косовског Поморавља, ипак он није заборављен и непосећен. Напротив. О томе сведоче дарови верника остављени у цркви, а понајвише књига утисака посетиоца. У њој су не само имена верника који обилазе светињу, а који

долазе малтене свекодневно, већ и записи онога што су и урадили за њу, као на пример: „Дана 10.5.1998. група из села Коретиште за заштиту цркве од воде прокопала канал. Драге Црпуљар, Звонко Михајловић, Јовић Бранислав.“ Ниже цркве се налази извор воде, за који се сматра да је лековит, поготово да помаже бездетнима. Људи, у вери да ће им, не само вода, већ и светитељ помоћи, по неком обичају вешају делове одеће на дрвеће поред извора.

На празник Преноса моштију Светог Николаја, 22. маја, на овом месту се окупља народ. Међутим, литургија се не служи, а и само сабрање нема масован каратер. Постоји иницијатива и добра воља да се већ ове године сабор прослави како доликује – молитвено, масовно и весело, као што се то чини и по осталим црквама нашег краја.

Аутор: Василије Стоиљковић

П.С. 2010.године одлуком Епископа Тодосија храм Светог Николе у Макрешу постаје део стражачке парохије и бригу о њему преузима парох стражачки Јереј Веља Стојковић. По речима о. Веље Стојковића, тренутно се ради иконостас за ову светињу. Иконостас у техници камених маса ради се у уметничко-занатској радионици у манастиру Драганцу. Средства за израду иконостаса су већ делом обезбеђена. Средства која је уплатило Министарство за КиМ утрошена су у проширењу и сређивању прилазног пута .Такође започети су радови на изградњи нове чесме која се налази са леве –јужне стране храма.

После више деценија Света литургија се поново служи и реже славски колач.Ове године у цркви је обављено и неколико крштења . 

 

 

Додато: субота, 21 септембар 2013 23:10
Морате бити пријављени за писање коментара
Sample Image