петак, 30 август 2013 17:14

Празник успења Пресвете Богородице прослављен у Гњилану

uspenjeprsvetebogorodice

Због великог значаја Пресвете Богородице Марије, кроз коју се оваплотио, односно која је родила Сина Божијег, и која је највећа небесна заступница Хришћана, Црква Божија на земљи је одредила да се сваке године литургијски и свечано сећамо на више догађаја из њеног живота. Међутим, најважнији од њих је празник Њеног упокојења и вазнесења на Небо, познатији као Успење Пресвете Богородице, односно Велика Госпојина. О значају празника нам говори не само поменути народни назив, већ, понајвише и то што је Црква за пост у част Мајке Божије одредила период који претходи овом празнику.

 

У гњиланској парохији је овај празник литугијски прослављен у храму Свтог Николе у Гњилану. Служио је протојереј Зоран Ковачевић, док су за певницом појали и у олтару прислуживали апсолвенти Богословског факултета у Фочи и будући духовни пастири Косовског Поморавља и целе наше епархије Небојша Секулић и Весимир Антанасковић. Овога пута је било више верника на служби: поред Гњиланаца присуствовало је и доста људи из околних села, понајвише Шилова и Коретишта. С обзиром да је празнику претходио двонедељни пост, а као што је пракса у нашем крају, сви који су постили, а овога пута је то била велика већина присутних, су се причестили светим Христовим тајнама.

 

По окончању литургије о. Зоран се народу обратио беседом у којој је објаснио детаље везане за овај празник. Као занимљивост из овога поменуо је догађај са Светим Томом и то како је Бог својим промислом још једном кроз овог апостола потврдио једну велику тајну и истину. Наиме, пошто је био спречен да дође на Богородичин погреб, на којем су присуствовали сви апостоли, апостол Тома је у Јерусалим стигао са закашњењем. Пошто је хтео и он да се опрости са Пресветом, отворили су му гроб да би целивао Њено тело. Међутим, када је гроб отворен, сви су видели да је он празан, и уверили се да се Богородица Марија, попут свог Сина, и телом вазнела на Небо.

 

Свечано је било понајвише у оним местима који овај празник прослављају као своју храмовну славу. У нашој околини тако је било у Кормињану, Бостану, Грачаници...

 

Додато: петак, 30 август 2013 17:29
Морате бити пријављени за писање коментара
Sample Image