среда, 04 мај 2016 22:46

ЛЕТОПИС ЦРКВЕ СВЕТОГ АПОСТОЛА И ЈЕВАНЂЕЛИСТА МАРКА У ШИЛОВУ

crkvasvmarkasilovo

Село Шилово се налази на два км. североисточно од Гњилана, с десне стране пута за Бујановац. Најстарији запис о њему датира још 1763.године где се у Катастиху манастира Девича у Дреници Срби из Шилова уписани као дародавци. Изнад самога села,смештеног у малој котлини,уздиже се брдо,које надвисује цело село и околину ,звано ЦРКВИШТЕ на коме се налази и гробље.

silovo2Међутим ,пошто се на самом врху налазила и мала црква,за коју се не зна ни када је саграђена,ни када порушена-личног сам мишљења- да се то брдо некада звало и црквиште, као што је свуда и уобичајено. Иначе,од саме црквице остало је нешто камена од темеља и неколико већих на олтарском месту,где су верници палили свеће.

На темељима те црквице,која је посвећена Светом апостолу и јеванђелисту Марку,који је сеоска слава,верници села Шилова решили су да подигну нову цркцу. По благослову Његовог Преосвештенства Епископа рашко –призренског Господина Павла,темељ нове цркве освештао је надлежни свештеник Протојереј Живојин Трајковић,на дан сеоске славе , 8.маја 1990.године. Црква је једнобродна са уписаним крстом и централним кубетом.Грађена је од тврдог сивог камена са по једним и двередним опекама.Нема тог посетиоца,стручног или нестручног,видевши је споља и изнутра да се није задивио њеној лепоти. Иста је коначно завршена и освећена на дан Светог апостола и јеванђелиста Марка,коме је и посвећена ( на Марковдан) 8.маја 1997.године од стране Његовог Преосвештенства Епископа Рашко-призренског Господина Артемија са бројним свештенством и верницима.

  

 

( забележио : Протојереј Живојин Трајковић)

 

Додато: среда, 04 мај 2016 23:28
Морате бити пријављени за писање коментара
Sample Image
 
Ви сте овде: Почетак Беседе и духовне поуке Обућар из Александрије Вести ЛЕТОПИС ЦРКВЕ СВЕТОГ АПОСТОЛА И ЈЕВАНЂЕЛИСТА МАРКА У ШИЛОВУ