уторак, 27 фебруар 2018 10:22

ПАЧИСТА - ДРУГА СЕДМИЦА ВЕЛИКОГ ПОСТА

Друга седмица Великог поста у Православној цркви назива се Пачиста (она која долази после Чисте). У другу недељу Великог поста слави се спомен светог Григорија Паламе, архиепископа Солунског, који је од јеретика Варлаама заштитио учење о божанствености благодатне светлости којом је Господ засијао на Тавору и која озарује човека након најдубљег подвига молитве и поста. Варлаам је говорио да то просвећење није могуће постићи молитвом, постом и другим духовним подвизима самоодрицања.

pacistanedelja

На Сабору који је тим поводом сазван у Цариграду 1341. године, свети Григорије Палама назван је сином Божанске светлости. Ово је, да тако кажемо, празник победе православног подвижништва над рационалистичким лажним учењима која одричу значај подвига поста.

Друге седмице Великог поста Црква моли Господа за благодатно просвећење свих који посте и који се кају. У богослужењу ове седмице упоредо са жаљењем због греховног стања човека, уздиже се пост као пут ка унутрашњем благодатном просвећењу.

Црквену службу у част св. Григорија Паламе и његово житије саставио је Филотеј Цариградски (14. в.), а канон Генадије Схоларис (15. в.).

Додато: уторак, 27 фебруар 2018 10:48
Морате бити пријављени за писање коментара
Sample Image
 
Ви сте овде: Почетак Беседе и духовне поуке Грожђе љубави Вести ПАЧИСТА - ДРУГА СЕДМИЦА ВЕЛИКОГ ПОСТА