среда, 22 јануар 2014 22:56

Богојављење у Гњилану

bogojavljenjeGnjilane201419. јануара Православна црква је прославила празник крштења Господа нашега Исуса Христа у реци Јордан, познатији као Богојављење. У нашем крају се овај дан назива још и Водице, пошто се тада врши велико освећење воде која се раздаје народу и чува у кући као посебна светиња током читаве године.

У саборном храму Светог Николаја у Гњилану је одржана својеврсна централна прослава у  гњиланској Црквеној општини, будући да су сви њени свештеници заједно служили Свету Литургију. 

У својој беседи отац Раде се осврнуо на догађај који се десио онда и на његов значај: Господ Исус Христос је, ди би се показао савршеним у испуњавању закона, примио крштење за опроштење грехова, иако није имао ниједног греха; тада је и први пут народу посведочен као Син Божији, лице Свете Тројице, и то од Оца, у виду гласа са Неба, док је Дух Свети овом догађају и сведочанству материјално присуствовао као голуб.

По завршеној Литургији кренула је литија у којој су свештеници и народ трократно обишли цркву уз кађење и певање празничног тропара. У наставку је у порти храма извршено велико освећење воде која је онда подељена народу.

Најзанимиљивији је, можда, био део лицитације за часни крст. Док се у већини крајева Србије, па и осталог православног света, у хладној води плива за крст, у нашем крају се за њега надмеће новцем. Новим власником и домаћином бива онај који понуди највиши новчани износ. Овога пута је то био Далибор Живковић, вероучитељ из Гњилана, иначе син свештеника Радета.

Остатак фотографија погледајте у нашој фото галерији (кликните овде)

 

 

Додато: среда, 22 јануар 2014 23:15
Морате бити пријављени за писање коментара
Sample Image