ОЧЕ НАШ

Хришћанине, кад изречеш ове речи: Оче наш, тим признајеш да је твој Отац небески у исто време и Отац твога слуге и надничара и болесног суседа и самртника, јер ти је заповеђено од Сина Божјега, врховног откривача истине о Богу и о људима, да кажеш Оче наш, а не Оче мој.
Две мисли и два осећања. Прва мисао: очинство Божје; друга мисао: братство синова Божјих. Прво осећање: синовска љубав према Оцу; друго осећање: братска љубав према браћи. Из ове две основне и велике мисли и из ова два основна и велика осећања произилазе дела и односи угодни Оцу и угодни браћи.
Ако ти, хришћанине, будеш свакога часа држао у своме уму оне две основне и велике мисли и свакога часа стражио над срцем својим да се у њему не охладе она два основна и велика осећања, сва ће твоја дела бити добра и чиста као што је добра и чиста вода што тече из доброг и бистрог извора. И твој цео живот биће као песма, која ће се благогласно слагати са песмом браће твоје око тебе. Тако ће онда друштво људско бити уређено најбоље и најидеалније што се замислити и пожелети може.
Ако ли ти читаш Оче наш, а о Богу као Оцу не мислиш, и своје суседе сматраш туђинцима, сва ће твоја дела бити наопака, твој пут биће Каинов пут, твој живот мутна вода из мутна извора, твој свршетак као Јудин свршетак.
Зовеш ли се пак хришћанином, а Оче наш уопште и не читаш, онда си као путник на мору без компаса и без поларне звезде - на бури у тами, у очајању, с изгубљеним сазнањем, одакле, како и камо путујеш.

Sample Image